Mörbylånga kommun planerar för asylboende – i smyg #asylkaos

Thoralf Alfsson avslöjar på sin blogg att Mörbylånga kommun planerar två asylboenden med 30 platser på varje. Kommunen har sökt bygglov på fyra olika platser. Ifall det skulle bli protester mot någon plats vill man försäkra sig om att ha tillgängliga alternativ.

Enligt Alfsson finns inga beslut tagna i kommen om dessa boenden, ändå ansöker man om bygglov. De styrande kommunpolitikerna tycks alltså hoppa över den normala beslutsprocessen. Dessutom har kommunen redan upphandlat inköp av modulbostäder utan att det behandlats i de nämnder där beslut ska fattas.

Modulbostäderna är beställda från Moeleven i Norge och ska uppföras i Mörbylånga av NCC. Kostnaderna står Migrationsverket för. Den stora vinnaren här är NCC som får ett stort uppdrag av kommunen. Thoralf Alfsson har försökt få svar från ansvariga politiker, men de svarar inte på frågor. Däremot har kommunchefen Monica Högberg i Mörbylånga svarat. Hon säger:

Mörbylånga bostads AB, MBAB, kommer att köpa in moduler. Kommunen kommer att hyra dem för HVB. Något avtal mellan MBAB och kommunen är inte skrivet ännu.

Liksom att hela asylhanteringen i sin är rena bedrägeriet så är även turerna kring den här affären mycket märkliga, men också typiska för hur kommunerna agerar. I det här fallet är det Moelven som säljer modulerna till NCC. Sedan säljs modulhusen till det kommunala bostadsbolaget MBAB. Bostadsbolaget hyr ut husen till kommunen. Sedan kanske Migrationsverket hyr dem av kommunen. Alla pengar kommer från skattebetalarna.

Läs mer om historien på Thoralf Alfssons hemsida.

+++

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s