Stackars Överum #asylkaos

I januari 2015 klagade folk i Överum på fastigheten på Masugnsgatan 7 i Överum som ägs av José Miguel Lopes Carvalho De Paula, som kallar sig De Paula Fastigheter.

Huset var i undermåligt skick med mögel och råttor. Runt hela huset fanns råtthål och möglet i huset kom från en stor översvämning när källaren fylldes upp med en halv meter vatten några år tidigare. En hantverkare som intervjuades i lokalmedia ansåg att huset borde rivas.

Av de nio lägenheter som då fanns i huset hyrdes de flesta ut till asylsökande. En man som bodde i huset tycket det var ”för jävligt” att hyra ut så undermåliga lägenhet ens till asylsökande. Han ansåg att standarden i huset var så usel att han bestämt sig för att flytta eftersom han också hade klagomål på De Paula.

I bottenvåningen av huset fanns en affärslokal som renoverades för att kunna bli boende. För att det ska bli boende måste man ha tillstånd av miljö- och byggnadsnämnden. Enligt De Paula lämnade han in ett sådant tillstånd 2013, men när lokalmedia kontrollerade saken med kommunen fanns varken ansökan eller tillstånd i januari 2015.

De Paula hade också fått kritik för att han mer eller mindre drivit ut de svenskar som bodde i huset och sedan tagit in asylsökande för att det var mer lukrativt. Det säger sig själv att de svenskar som bodde i huset inte gillade att få invandrare från tredje världen som grannar.

Lokalmedia frågar De Paula:

Kritiken går också ut på att du vill ha ut hyresgäster med svensk bakgrund för att tjäna pengar på asylboende, vad säger du om det?

De Paula svarar:

Det är struntprat, jag har aldrig gjort någon skillnad på invandrare och svenskar. Det är fullkomligt löjeväckande.

Fastighetsägarens intresse för att hyra ut till asylsökande – och kunna tjäna pengar det – har visat sig stämma. Nu har företaget undersökt möjligheten att öppna HVB-hem i Överum.

Just nu söker företaget personal till ett blivande asylboende på orten. Det är sannolikt fastigheten på Masugnsgatan 7 som är aktuell då den nyligen har renoverats. Om De Paula lyckas öppna sitt HVB-hem där så avser han att ge sig in i ”omsorgsbranschen” och starta liknade hem över hela landet ”från Överum till Kalix”.

Nu är lilla Överum i Västerviks kommun på väg att få minst två HVB-hem.

masugnsgatan7_overum-vastervik
Masugnsgatan 7 i Överum.

One thought on “Stackars Överum #asylkaos”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s