Föredömlig publik på möte om nytt asylboende i Tierp #asylkaos

Tierps kommun höll igår ett informationsmöte om planerna för ett asylboende i Skärplinge. Sedan 2007 har kommunpolitikerna kört över invånarna och fyllt upp kommunen med migranter. Kommunpolitikerna i Tierp medverkar i det förstörelsearbete av Sverige som innebär att landet fylls upp med så många migranter att svenskarna blir i minoritet i sitt eget land om ca tio år om ingen sätter stopp för den utvecklingen.

Kommunpolitikerna fick kraftig kritik av en irriterad publik

Politikerna undvek att svara på vissa frågor

Politikerna tog ingen hänsyn till att en majoritet av de närvarande ogillar att få ett asylboende inpå sig

Mötet i Tierp hölls i Ol Andersskolan i Skärplinge, den tätort där det planerade asylboendet ska ligga. Mötet samlade betydigt fler åhörare än vad man tänkt så arrangörerna fick hämta många nya stolar för att alla kunde få plats. Ungefär 150 personer var närvarande.

socialdemokraterna_tierp

Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) öppnade mötet och berättade att kommunen 2015 var skyldig att ta emot 13 ensamkommande enligt det så kallade kommuntalet. I själva verket tog Tierp emot omkring 100 ungdomar. De bor utspridda i HVB-hem, familjehem och hos enskilda familjer. Kommuntalet för 2016 är 110 och innebär att kommunen omgående måsta ta emot dem. Antalet kan dock blir fler eller färre.

Kommunen kommer nu att bygga ett 50-tal platser i Tierp som kan tas i bruk för ensamkommande efter sommaren, men kommunen behöver också platser omgående och tittar nu på baracker och modullösningar. Det finns en ledig tomt i Skärplinge där man kan sätta upp moduler för ett 20-tal boende. Men det kommer också att behövas ännu fler platser i Tierp.

Efter Bengt-Olov Eriksson talade socialchefen Randi Graungaard som berättade om avtalen för ensamkommande och att de placeras i olika typer av boenden beroende på ålder. Hon sade att flickor och pojkar bor åtskilda eftersom man arbetar med dem på olika sätt.

Matthew McNeill är områdeschef för kommunens asylboende. Han berättade att boendena fungerar som en kedja. De som bor på ett asylboende och sedan får uppehållstillstånd flyttar vidare till en annan boendeform där de stannar tills de får egen bostad.

Han berättade att på ett boende med 7-10 ungdomar finns det sex personal och en kock som lagar mat samt eventuellt övrig personal. På boendet får de asylsökande lära sig om det samhälle de ska leva i. Alla kostnader för boendet ersätts av Migrationsverket med 1 900 kr per dygn.

Roger Kjettselberg, verkställande direktör för Tierp kommunfastigheter AB berättade att de fått en beställning av kommunen om att ordna tillfälliga lokaler. Han sade att det är svårt att få tag på lokaler och att beställningar av modulhus tar tid.

Några i publiken ställde frågor om var barackerna ska stå, svaret blev att det beror på hur de kommande barackerna ser ut – om de blir i en eller två våningar. När de asylsökande som bor där får PUT flyttar de vidare, men då kommer en ny asylsökande och tar deras plats.

En närvarande kvinna frågade kritiskt vad de asylsökande ska syssla med (efter skolan) på den lilla orten där det inte finns så mycket att göra. En man i publiken bröt in och svarade:

Svar på den frågan är att det bara är att läsa tidningarna varje dag om. Vad de gör efter skolan? Varje dag läser vi om sexuella övergrepp och våldtäkter mot tjejer…

Han hann inte riktigt avsluta sin mening innan han fick stormande applåder från publiken. Det sade något om stämningsläget hos åhörarna.

En annan man läste ur en rapport om bråk på olika boenden i kommunen, vilket de närvarande politikerna inte låtsades om. Bland annat hade det varit stora problem på ett boende i Vendel från första dagen.

Mannen riktade sig till de närvarande representanterna för kommunen och sade:

Jag tycker det är förbannat jävla upprörande att ni står och ljuger om det här….

Publiken jublade och applåderade åt mannen. Bengt-Olov Eriksson (S) försökte förklara bort sig, men lyckades inte något vidare.

En äldre dam från Rädda Barnen försökte lugna ned stämningen genom att förklara att man ”inte behöver vara orolig”.

En man frågade kommunpolitikerna om de kunde garantera att det inte skulle bli några sexuella övergrepp från de asylsökande. Svaret blev att kommunen satsar på kvalitet och att risken då kommer att minska.

En kvinna frågade hur personalen kommer att hantera våldsamma konflikter om sådana uppstår. Det kom flera frågor om personalen utbildning och kompetens. En kvinna nämnde mordet på HVB Livings asylboende i Mölndal och kom in på frågan om personalen fått lära sig krishantering.

Joakim Larsson från Sverigedemokraterna fanns också på plats och ställde kritiska frågor, bland annat om hur man åldersbestämmer de ensamkommande, vilket han fick applåder för. Frågan avgörs tydligen av Migrationsverket som har den kompetensen. Larsson argumenterade kring en del detaljer som bullerskydd och annat som skulle kunna behövas kring asylboendet. Han tog också upp frågan om bygglovsförfarandet. Roger Kjettselberg sade att det tar tre-fyra veckor att få bygglov.

En kvinna som bodde i närheten av det blivande boendet förklarade att många i området är mycket oroliga för vad som ska komma eftersom de just nu har så lugnt och fint där det bor. Hennes argumentation var att ”det måste finnas något annat ställe att bygga på”. Det är ett vanligt förekommande argument som är lätt att förstå eftersom den som framför en sådan tanke vill slippa problem i sin närhet. Men det går inte att flytta problemen till någon annan plats eftersom det blir andra som drabbas.

Det enda sättet är att få slut på hela den här politiken genom ett totalstopp av migration från tredje världen och ett organiserat återvandringsprogram.

Kvinnan berättade att åldringar i närheten ”har en sådan oro så ni kan inte tro det”. Kvinnorna hon kände var väldigt oroliga och undrade över hur de ska våga gå ut. Hon sade också att en del funderar på att flytta för de känner sig lurade av kommunen som inte meddelat något om detta tidigare. Uppgiften om asylboendet har de fått reda på av grannar, inte av politikerna. Kvinnan fick många applåder.

Bengt-Olov Eriksson sade att det inte finns någon skyldighet (från kommunen) att informera grannar över huvud taget oavsett om det är privata HVB-hem eller kommunen som ligger bakom. Kallelse till mötet gick bara ut till de närmaste grannarna för att minimera uppslutningen och kritiken mot kommunen.

Roger Kjettselberg försökte tona ned kritiken mot det blivande asylboende genom att hänvisa till att det finns ett asylboende mitt i Tierp som inte fått ett enda klagomål om bråk eller något annat. En man i publiken bemötte det genom att hänvisa till hur kommunen ljuger och om problem på andra asylboenden med polisutryckningar och bråk.

En åhörare i publiken ställde en fråga till politikerna om vad deras barn tycker om asylmottagningen, men fick inget klart svar.

En man påpekade att denna mottagning har pågått i trettio år och menade att det är ett folkutbyte som pågår. Han sade:

Det flyttar bara mer och mer människor hit till Sverige och det är väldigt få som flyttar härifrån, vad som pågår är närmast ett folkutbyte i landet. Det är rätt många svenskar som börjar ge upp och flyttar till Thailand eller Spanien för att det börjar bli så otrivsamt i Sverige. Vi måste försöka säga ifrån, även om det bara handlar om 20 stycken, vi kan inte ha massa unga killar som ränner omkring. Vi vill inte alls att landets befolkning ska bytas ut, vi måste göra någonting mot det…

Mannen fick stora applåder och sympatiyttringar, men ingen av de närvarande politikerna ville kommentera mannens kloka åsikter.

En kvinna frågade politikerna om de har råd att ta in så mycket folk och en man föreslog lokal folkomröstning i frågan.

En medelålders vänsterkvinna i publiken reste sig upp och sade att ”jag har bott i kommunen sedan 1990 och tycker att det här mötet är förfärligt obehagligt.” Hon fortsatte att svamla en stund men fick svar på tal av många i publiken som förslog att hon kunde ta upp saken på något vänstermöte.

En yngre kvinna frågade om vad ”ska ni säga till pensionärerna som bor där och där jätteoroliga och mår jättedåligt.” Kvinnan lade till att det är fruktansvärt att man bara kör över människor. Randi Graungaard svarade att ”man ska ta oron på allvar”, men utvecklade inte saken mer.

Ur publiken reste sig en man som arbetar på asylboende i Tierp och försvarade asylhanteringen. Han fick mycket mothugg från publiken. Han sade senare angående kritik mot att huspriserna går ned att ”det handlar om den egna girigheten.”

En man ställde sig upp och menade att det på mötet fanns människor som bodde utanför Skärplinge och med det vill ha säga att han inte riktigt accepterade deras närvaro eftersom de också var kritiska till asylboende. Han sade:

Vi har fått in 160 000 personer till Sverige och alla har inte betett sig illa, dom som har betett sig illa har kommit i tidningen, det är väldigt mycket negativt här.

Han fick mothugg direkt och lämnade lokalen.

En yngre man frågade politikerna om de verkligen tycker att de är en bra idé att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen. Bengt-Olov Eriksson svarade att han tyckte det var en bra idé.

Bengt-Olov Eriksson:

Många av dom här som kommer, dom är självförsörjande i allt väsentligt, vi får hit ungdomar i 16-18-årsåldern där någon annan har tagit den stora kostnaden med utbildning mm på dom här, alltså, en svenskfödd 16-åring har kostat en och annan miljon, i form av utbildning m.m. innan man kommer ut på arbetsmarknaden och kan börja betala tillbaka. Dom här kan betala tillbaka ganska omgående.

Det är ett vanligt förekommande argument som bygger på falska förhoppningar och har ingenting med verkligheten att göra.

En äldre man i publiken reste sig upp, sannolikt socialdemokrat, och försvarade det blivande asylboendet och sade att ”jag står för att de (ensakommande) är välkomna”.

Kvinnan från Rädda Barnen försökte lugna den kritiska publiken genom att hävda att det kommer att finnas mycket för de asylsökande ungdomarna att göra och att det finns en ungdomsgård i Skärplinge. Hon sade ”det kommer att fungera bra”.

En man frågade Bengt-Olov Eriksson om han verkligen tycker det var en bra idé att byta ut svenska folket bara för att vi ska tjäna pengar.

Bengt-Olov Eriksson:

Det är långt kvar innan vi har bytt ut hela svenska folket.

Mannen i publiken frågar Eriksson:

Vad säger du själv när du hamnar i minoritet då?

Eriksson svarade inte på frågan.

Joakim Larsson ville veta hur man från kommunen såg på skolsituationen och fick svar. De ensamkommande ska på gymnasiet i Högbergsskolan och får söka till det ordinarie programmet när de kommit igång. En av politikerna svarar:

Det här är en fantastisk resurs för skolan, vi får fler elever.

Biträdande rektor Andreas Vestin på Högbergsskolan, ansvarig för SFI, svenska för invandrare, var närvarande och sade att skolan hittills har tagit emot 100 ensamkommande under läsåret och att det tar ungefär två år för dem att gå igenom introduktionsprogrammet och sedan söka till gymnasiet. Han tror på fullt allvar att skolan blir mer attraktiv när den fylls upp med ensamkommande från tredje världen.

En kvinna på mötet utropade:

Flyktingar är tydligen viktigare än svenskar!

Invånarna kände sig uppenbarligen överkörda och upprördheten över det blivande asylboendet var mycket stor.

Något sammanfattat kan man säga att den folkliga opinionen mot asylboendet och mot asylpolitiken var mycket tydlig och i majoritet på mötet. De närvarande politikerna och tjänstemännen var i underläge i varje debatt, men försvarade envist sin ansvarslösa politik.

Det är viktigt att invandringskritiker besöker möten av det här slaget och ställer politikerna mot väggen. Sverige förfaller allt snabbare och det är varje svensk medborgares plikt att hjälpa till att sätta stopp för deras förstörelsearbete.

One thought on “Föredömlig publik på möte om nytt asylboende i Tierp #asylkaos”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s