Polisinspektör kräver att Dan Eliasson avgår #asylkaos

I ett debattinlägg idag i Expressen/GT kräver polisinspektören Anders Karlsson att rikspolischefen Dan Eliasson lämnar sin post.

Det är Dan Eliassons uttalande i SVT:s Gomorron Sverige den 26 januari som fått många att reagera, inte minst inom polisen. Dan Eliasson satt då i TV-soffan och kommenterade det hemska knivmordet på Alexandra Mezher. Mordet begicks på ett HVB-hem för ”ensamkommande flyktingbarn” i Mölndal och väckte starka reaktioner.

Eliasson sade:

”Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse, vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen, och vi får hjälpa till och försöka lösa det här efter bästa förmåga.”

Polisinspektören Anders Karlsson såg programmet och reagerade:

Dan Eliasson ägnar sina tankar åt brottsoffret och hennes anhöriga endast några få sekunder. I stället väljer Eliasson att ge en längre och spekulativ monolog där han förminskar den misstänkte mördarens handlingar på ett så typiskt sätt, så genomsyrande för svensk rättspolitik. Även om det säkerligen finns tragik i gärningsmannens historia så motiverar det inte handlingen, och inte att rikspolischefen sitter i SVT-soffan och ägnar gärningsmannen mer uppmärksamhet än offret.

Karlsson har helt rätt. Det är ytterst märkligt att en rikspolischef uttalar sig om gärningsmannens eventuella bakgrund och trauma innan han ens vet något om brottet, om motivet eller gärningsmannen. Eliassons tankar ser ut att vara ett sätt att förminska och urskulda ett allvarligt brott bara för att det begåtts av en asylsökande. Han skulle naturligtvis inte komma med samma slags ursäktande om det hade varit en svensk som högg ihjäl en invandrare.

Anders Karlsson skriver:

Jag har pratat med de poliser som efter larmet var först på plats på HVB-hemmet. De vittnar om ett fruktansvärt scenario med blodiga och av fasa skrikande människor. En ung kvinna ligger döende framför dem. Hon är svårt knivskuren. Hon har arbetat ensam hela natten för att hjälpa andra. Hon ville göra skillnad och fick plikta med sitt liv. Kan du på riktigt ta in hur dessa drabbade människor mår? Kan du förstå det oerhörda trauma dessa människor drabbats av?

Det märkliga är att Dan Eliasson tycks ha uttalat sig rakt ut i luften utan att veta något mer än att det är en asylsökande som begått brottet. Hela hans lilla anförande i TV var ett försök att mildra kritiken mot den exceptionellt farliga massinvandringen av människor från tredje världen, som inte har i Sverige att göra.

Anders Karlsson är arg på Dan Eliasson:

Du om någon, som är chef över Sveriges poliser, borde veta hut, samt be om ursäkt. Du har förstört så mycket för polisen genom din nonchalans och okunskap. Du har sedan länge tagit bort all arbetsglädje och stolthet som är så viktig för en fungerande poliskår. Du har raserat väl fungerande enheter och strukturer inom polisen och i stället skapat fullständigt kaos för alla. Du har inte tagit till vara på den kunskap och specialkompetens som under decennier byggts upp på olika enheter. Du har dessutom en unken syn på de poliser i uniform som jobbar nätter, kvällar och dagar för att just du skall känna dig trygg.

Det är otroligt glädjande att en polisinspektör läxar upp sin inkompetente chef på det här sättet. Kritiken är mycket skarp. ”Du har… skapat fullständigt kaos för alla”.

Ilskan som Karlsson ventilerar delas av många inom kåren och är dessutom en ilska mot den inkompetenta regeringen som tillsatt Eliasson.

Förmodligen är Karlssons kritik mot Eliasson den starkaste offentliga kritiken som framförts hittills. Anders Karlsson fortsätter att såga sin chef:

Jag tror inte du har viljan eller förmågan att be om ursäkt, därför gör jag det i ditt ställe.

”Jag ber alla brottsoffer om ursäkt för att min högste chef är Dan Eliasson. Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar först och främst går till gärningsmannen och inte till brottsoffret. Förlåt.”

Till sist en uppmaning till dig, Dan Eliasson. Be snarast regeringen om att få bli entledigad från din befattning som rikspolischef. Du har ingenting att tillföra svensk polis mer än fullkomligt kaos och total polisiär frustration.

Det är sådana här män vi vill se inom poliskåren. Poliser som vågar vara uppkäftiga mot sina inkompetenta och politiska tillsatta chefer vill vi se fler av. Det är då det finns hopp om att vi ska kunna rätta till alla de brister och fel som finns i samhället.

All heder åt Anders Karlsson!

Relaterat:

Polisinspektör kräver Dan Eliassons avgång (Länk via Unvis)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s