Utrotad sjukdom kommer tillbaka #asylkaos

Tuberkulos, TBC, är en besvärlig sjukdom som oftast angriper lungorna men även centrala nervsystemet, könsorganen, lederna och skelettet. Den vanliga symptomen är svår hosta med feber, svettningar och viktnedgång.

Behandlingen av tuberkulos kräver långvariga kurer av antibiotika eftersom kroppen inte på egen hand kan få bukt med bakterien. Sjukdomen sprids via luften när folk hostar eller nyser.

Den som bär på lungtuberkulos och nyser kan sprida 40 000 små smittsamma droppar omkring sig och det räcker med några få droppar för att smitta andra. Sjukdomen smittar lättare inomhus än utomhus. I Sverige har vi vaccinerades mot sjukdomen sedan 1940-talet och 30 år senare ansågs den vara utrotad.

Nu visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten att antalet fall ökar kraftigt i Sverige. Den kommer hit med invandrare från tredje världen. Förra året anmäldes 835 nya fall vilket är en ökning med 22 procent sedan 2014.

Infektionsläkare och epidemiolog Jerker Jonsson vid Folkhälsomyndigheten säger att han inte är förvånad:

Det är inte så förvånande eftersom det har kommit väldigt många nyanlända. 90 procent av dem som har tuberkulos i Sverige är födda i ett annat land.

Han lugnar allmänheten med att smittorisken är liten utomhus:

Risken att du blir smittad av tuberkulos på stan är minimal. Utomhus smittar tuberkulos inte alls. Störst risk löper de som delar bostad och umgås nära med de här personerna.

One thought on “Utrotad sjukdom kommer tillbaka #asylkaos”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s