Sture Eskilsson är död

För många är Sture Eskilsson ett obekant namn vilket inte är så underligt om man vet hur det svenska samhället fungerar. Eskilsson har aldrig blivit hyllad av det svenska etablissemanget som istället haft ett ambivalent förhållningssätt till denne man.

Han är en av de personer som kanske mest av alla försökte driva samhället i en mer borgerlig riktning när vänstern hade som störst inflytande i landet på 1970-talet.

sture-eskilsson.png

1970 blev han informationsdirektör i Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, och lade fram en strategi för att möta vänsterns grepp över samhället. Det handlade om att hitta alternativa perspektiv för att stärka bilden av företagande som något positivt för samhället.

Vänsterns grepp över samhället var mycket stort och även media stod i många stycken på vänsterns sida, vilket inte underlättade för SAF. Samtidigt var SAF en resursstark spelare i det svenska samhället och kunde genom Eskilssons försorg skapa ökad förståelse för företagandets nytta i ett samhälle.

Eskilsson var tillsammans med SAF med och grundade Tankesmedjan Timbro som från början fungerade som ett metapolitiskt projekt. Man ville bidra till att förändra debatten i samhället och gjorde det med retoriska grepp, allmän opinionsbildning, böcker och skrifter.

1983 var man med och arrangerade en stor demonstration mot Löntagarfonder som samlade 75 000 personer. Inför folkomröstningen om EMU 2003 bildades organisationen Medborgare mot EMU där Eskilsson var en av initiativtagarna.

Det går att säga ganska mycket om Eskilsson men han var på sin tid en mycket modig man som vågade utmana vänsterns dominans över samhället. Han dog den 5 mars, två veckor innan han skulle fylla 86 år.

Relaterat: 

Dick Erixon: Sture Eskilsson – doldisen som förändrade Sverige är död

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s