Donald Trumps framgångar fortsätter

Donald Trump är ett hot mot den gamla maktordningen i USA. Trump tar tag i frågor om invandring och företagsutflyttningar på ett sätt som ingen har gjort tidigare. Vid varje kampanjmöte berättar han att en mur ska byggas mellan Mexico och USA och publiken jublar.

Det republikanska partietablissemanget har nyligen försökt stoppa Trumps segertåg genom att kalla in Mitt Romney, som höll ett kampanjliknande tal mot Trump. Samtidigt har de lobbygrupper som vill ha någon annan kandidat än Trump ökat annonseringen i media för att skrämma bort väljare från den populära kandidaten.

I en undersökning som gjordes nyligen visade det sig att många efter Romneys utspel var mer beslutsamma i stödet till Trump eftersom de ogillade Romneys påhopp. En undersökning visade att bara fem procent av republikanerna tog intryck av Romneys utspel.

I gårdagens val i delstaterna Michigan, Mississippi, Hawaii, Idaho vann Trump alla stater utom Idaho där Ted Cruz vann. På den demokratiska sidan vann Bernie Sanders i Michigan efter en debatt i staden Flint som drabbats svårt av förgiftat vatten, som varken myndigheter eller politiker gjort något åt. (Se debatten mellan Sanders och Clinton här.)

Sanders och Clinton slåss om de olika minoriteternas stöd. Efter valet i Michigan sade Clintons presschef att ”Michigan var demografiskt fördelaktigt för Sanders”, det på grund av den stora svarta befolkningen.

Trumps framgångar fortsätter alltså och man kan nog räkna med att partietablissemanget nu kommer att försöka motarbeta honom med andra metoder. Just nu används kraftigt annonsering mot Trump, men även andra metoder kan väntas.

Trump segrade i Michigan med ca 36,5 procent av rösterna, Ted Cruz fick 24,6 och John Kasich fick ca 24,3 procent. Trump vann dessutom stort i de områden där Mitt Romney hade stöd 2012. I Mississippi fick Trump ca 47,3 procent av rösterna och Ted Cruz kom på andra plats med 36,3. John Kasich kom på tredje plats med 8,8 procent. Siffrorna från Hawaii ger Trump en tydlig seger med 42,4 procent, Ted Cruz fick 32,7 och Marco Rubio fick 13,1 procent. Ted Cruz tog hem segern i Idaho med 45,4 procent medan Trump fick nöja sig med 28,1 och Rubio 15.9 procent.

De krafter som försöker stoppa Trump inriktar sig nu på det viktiga valet i Florida nästa vecka. Trump leder i opinionsmätningar just nu. Samtidigt pekar det mesta på att attackerna mot Trump gynnar honom eftersom väljarkåren är ”fed up” med etablissemanget.

Trumps presskonferens efter framgångarna i går:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s