Axel Johnson / Åhléns erbjuder praktik för 100 nyanlända

Många storföretag ger nu förtur till nyanlända när praktikplatser ska fyllas upp. Åhléns är bara ett av dessa företag. Företaget finns redan med på bojkottlistan, men det finns nu ännu större skäl att bojkotta företaget. De ger ”nyanlända” förtur till praktikplatser vilket innebär att svenskar kommer i andra hand.

Paul Nilsson skrev till Åhléns och ställde en del frågor:

mhu@ahlens.se
kundservice@ahlens.se

Diskrimineringsombudsmannen do@do.se

ylva.akesson@dagenshandel.se

http://www.axeljohnson.se/news/ahlens-erbjuder-praktik-for-100-nyanlanda/

I denna artikel står det att ”Åhléns erbjuder nyanlända 100 praktikplatser inom hela sin verksamhet runtom i landet”. Ni vill ”ta ett medmänskligt ansvar och ett samhällsansvar, öka medvetandet kring mångfaldsfrågor i sin organisation och hitta några av framtidens medarbetare”.

Varför är ni bara intresserade av nyanlända praktikanter? Varför är ni inte intresserade av svenska praktikanter? Det finns många svenskar utan jobb. Ser ni inte arbetslösa svenskar som medmänniskor? Gäller det bara arbetslösa nyanlända?

Vad har etnisk bakgrund för betydelse för de arbetsuppgifter som ska utföras hos Åhléns?Vilka etniska grupper är det som avses? Invandrare och flyktingar är ingen homogen grupp. Anser Åhléns att personer från andra länder är mer kompetenta än svenskar? Är inte svenskar tillräckligt kompetenta för att jobba hos er?

Jag ser detta projekt som kvotering och diskriminering mot arbetslösa svenskar. Det är svenskfientligt. Svenska jobb och praktikplatser ska i första hand gå till arbetslösa svenskar.

Till Diskrimineringsombudsmannen (DO):

Jag hemställer att DO utreder om Åhléns gör sig skyldiga till olaga etnisk diskriminering mot arbetslösa svenskar.

Paul Nilsson


Hej Paul!

På Åhléns har vi i alla tider erbjudit praktikplatser, både till etablerade svenskar och som nu till de nyanlända.  Vi verkar i en värld där vi som företag vill ta ansvar och bidra till en samhällsutveckling som gagnar alla svenskar, oavsett när man kom hit. Vi vet att några av de viktigaste nycklarna till arbetsmarknaden är kontakter och referenser, något som många saknar helt när de kommer till ett nytt land. Tillsammans med Arbetsförmedlingen försöker vi nu skapa förutsättningar för fler att få dessa nycklar. Att vi har olika fokus i våra insatser, betyder inte att det ena är mer viktigt än det andra. Vi värderar inte heller grupper olika utan vi tror att alla behövs och vi är ett varuhus för alla.

Hälsningar
Cecilia

Åhléns Kundservice
kundservice@ahlens.se
Tel: 020-49 91 10 eller från utlandet +46 8 402 80 16
www.ahlens.se


Jag frågar igen: Varför är ni bara intresserade av nyanlända praktikanter? Du skriver att många nyanlända saknar kontakter och referenser när de kommer till ett nytt land, men svenska ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden kan också ha problem med just kontakter och referenser. Detta problem kan också gälla långtidsarbetslösa vuxna svenskar som har varit utan arbete i många år. Har ni tänkt på det?

Du skriver att ”vi är ett varuhus för alla”. Menar du med detta att kunder med invandrarbakgrund inte känner sig välkomna i era varuhus om de möter personal med etnisk svensk bakgrund och att denna personal inte är tillräckligt kompetenta för att ge kunder med invandrarbakgrund en god service?

Paul Nilsson

 

One thought on “Axel Johnson / Åhléns erbjuder praktik för 100 nyanlända”

  1. Bra initiativ! Fortsätt med Ica och andra affärer som tror de integrerar folk för våra skattepengar. Det finns inga bevis för att ett jobb botar religiösa fanatiker och gör svenskar av invandrare! Vi får ett obehagligt samhälle där folk måste segregeras för att överleva mångkulturen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s