Donald Trump tog avstånd från Rickard Spencer

Efter att det kommit fram att flera deltagare heilade till Trumps ära under en konferens med National Policy Institute, NPI, i helgen där Rickard Spencer höll ett tal satte media press på Donald Trump.

Media lyfte fram det faktum att Rickard Spencer visade stöd för Trump på mötet genom att ropa ”Hail Trump” och få svar i form av applåder och även flera Hitlerhälsningar.

Mötet med NPI var besökt av journalister från Atlantic som höll på att göra en dokumentär om Spencer. Det var också Atlantic som släppte ut filmen med de heilande åhörarna.

Det finns flera obesvarade frågetecken kring mötet om varför flera personer heilade just på detta möte, när det inte skett på tidigare möten med NPI.

Var det infiltratörer eller var det dumhet? Richard Spencer har ännu inte givit någon bra förklaring. Avslöjandet om de heilande deltagarna fick stor uppmärksamhet i hela världen och när media ställde frågor till Trump tog han kraftigt avstånd från Spencer och hela alt-right rörelsen, något som inte hade behövt ske om Spencer hade skött sina kort bättre. Istället för tyst sympati från många av Trumps väljare fick Spencer veta att han nu blev avskydd även från många som tidigare gillat Spencers åsikter.

Mötet i helgen där Richard Spencer höll tal blev ett gigantisk självmål.

Trump var tydlig med sitt avståndstagande:

I condemn them. I disavow, and I condemn.

I don’t want to energize the group, and I disavow the group,” Trump said. “It’s not a group I want to energize. And if they are energized I want to look into it and find out why.

Trump har tidigare blivit angripen för att han anlitat Steve Bannon, som visat viss symapti för alt-right rörelsen. Bannon kan inte vara glad över hur Spencer har hanterat situationen. Men Trump har valt att försvara Bannon och gjorde det även idag:

I’ve known Steve Bannon a long time. If I thought he was a racist, or alt-right … I wouldn’t even think about hiring him,

Händelsen är ett ganska bra exempel på hur det kan gå när omdömeslösa människor (eller infiltratörer) kommer till möte och utför handlingar som enbart kan vara till skada. Hur mycket eller litet man än hyser sympati för tysk nationalsocialism från 1930-talet så borde det vara alldeles självklart att man inte förstör möten genom att heila. Såvida inte tanken är att förstöra. Om det inte var tanken så saknade personerna det omdöme som krävs för att kunna representera en politisk idé 2016.

Det är inte Trumps fel att andra missköter sig så att han tvingas ta avstånd. Han blir snart president och kan inte ägna sig åt att försvara omogna människors handlingar.

Relaterat:

Hyllades Trump med Hitlerhälsningar?

Hur FBI skapar och underhåller naziströrelser och använder dem i politiska syften.

Richard Spencers hela tal på NPI-mötet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s