Kommer hela Sverige att bli som Malmö?

Det är flera debattörer som varit inne på den linjen. En som tagit upp tråden och gjort en hel bok av ämnet är Lars Åberg. Han kom nyligen ut med boken ”Framtidsstaden. Om Sverige i morgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?”

framtidsstaden

En som har läst boken är journalisten Gunnar Sandelin som har skrivit en recension på bloggen Mörkläggning. Sandelin skriver bland annat:

Malmö är en stad där den svenska flatheten och den politiska oviljan att ta itu med obehagligheter sedan länge är utbredd. Besvärjelser och visioner har ersatt den handfasta verklighetsbeskrivningen. Många av dem som lever i Malmö tycks inte känna den minsta solidaritet med det svenska majoritetssamhället. Så här kan det gå till i experimentverkstaden Malmös missbrukade välfärdsindustri, enligt några av författarens källor:

”Man kan skilja sig på pappret och få två lägenheter, och hyra ut den ena i andra hand. Man kan ha tre fruar och få två extra lägenheter genom att registrera två av kvinnorna som anhöriga. Man kan missköta sin lägenhet, men få medlemsavgiften i hyresgästföreningen betald så att dess jurist kan arbeta för att man ska få bo kvar.

Och det uppstår ständigt nya affärsmöjligheter. Man kan sitta utomlands och hyra ut sin lägenhet till åtta personer och få intäkterna och bostadsbidragen skickade till utlandet. Man kan hyra ut en tillfällig bostad för 15.000 kronor dygnet åt en hemlös familj som socialtjänsten måste ta hand om. Som familjehem för ensamkommande ungdomar kan man få minst 15.000 kronor per person och månad och ytterligare 4.000-8.000 kronor i omkostnader per person och månad.

”Jag har betalt ut 73.000 kronor för att flyga hit en kvinna och hennes nio barn, som skulle återförenas med det syskon som redan själv hade tagit sig hit”, berättar en socionom.

Bokens omslag illustrerar en man som handlöst faller ned i vattnet vid den populära badplatsen i Västra hamnen mot reliefen av en vågbrytare. Är det en glad kullerbytta eller en suicidal volt? Öresundsbron syns i bakgrunden och vattnet glittrar inbjudande där en vidsurfare väntar på från vilket håll vinden ska komma. Den beiga himlen fylls av en fråga: ”Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?”

Som författaren skriver i sin dedikation: ”Framtiden är här!”.

Boken kan beställas här.