Stående ovation till Ylva Johansson på s-kongress

Till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, socialdemokraterna.

Stående ovation till Ylva Johansson på S-kongress

I denna artikel säger du att du tar hand om en 15-åring asylinvandrare. Jag vill ställa följande frågor om honom. Vilket land kommer han ifrån? Varför har han lämnat sina föräldrar? Vad har han för asylskäl? Varför har han rest tusentals mil genom flera säkra länder för att komma till Sverige? Varför har han inte sökt asyl i något närliggande grannland? Är det hundraprocentigt säkert att han är 15 år? Många ensamkommande asylsökande ungdomar ljuger om sin ålder. De säger att de är yngre än vad de är.

Förra året kom drygt 35 000 ensamkommande asylsökande ungdomar till Sverige. 90 procent var pojkar och unga män. Varför är det en så kraftig övervikt av det ena könet som kommer ensamma till Sverige och söker asyl? Varför är det inte så många av motsatt kön? Varför blir systrarna och föräldrarna kvar i hemländerna? Har inte också de anledning till att fly om bröderna och sönerna har det? Det ligger mycket i det som Per Gudmundson skriver i Svenska Dagbladet den 22 juni 2015 angående den kraftiga övervikten av pojkar och unga män bland de ensamkommande: ”Den sneda fördelningen antyder att det primärt inte är situationen i hemländerna, men läget är troligtvis inte tiofalt värre i dag än för ett decennium sedan. Krig, förtryck och fattigdom härjar, men slår knappast hårdast mot just 17-åriga unga män”. Sverige tar emot en tredjedel av de ensamkommande asylsökande ungdomarna som kommer till Europa, långt mer än något annat jämförbart land.

Det kommer unga afghaner från Iran till Sverige. Varför lämnar de Iran där de har bott med sina föräldrar? Några av dessa unga afghaner har aldrig bott i Afghanistan. De är födda och uppväxta i Iran. Vilka är deras asylskäl? Varför söker de inte asyl i något närliggande grannland till Iran och Afghanistan? Varför är deras familjer kvar i Iran? Av de ensamkommande unga afghaner som beviljades uppehållstillstånd i Sverige förra året fick 44 procent stanna av skyddsskäl, 56 procent beviljades uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter. Inte någon av dessa två kategorier räknas som flyktingskäl enligt FN:s flyktingkonvention som definierar vem som är flykting. Så noll procent av de unga ensamkommande som fick stanna förra året var genuina flyktingar enligt denna konvention (se länk från Migrationsverkets hemsida längre ner).

I tidningen ”Riksdag & Departement” finns en artikel med rubriken: ”Billström vill ha enade regler för flyktingbarn”, publicerad den 3 oktober 2011. Där står att i Norge tillämpas åldersundersökning av unga asylsökande sedan juli 2007, då bestämmelsen skrevs in i utlänningslagen. År 2010 genomgick 600 personer åldersundersökning i Norge. 289 av dessa personer, eller 48 procent, bedömdes då vara 18 år eller äldre. År 2009 genomfördes 83 åldersundersökningar i Finland. I 50 av dessa fall visade det sig att personen var över 18 år. Samma år genomförde Danmark 120 åldersundersökningar. I 73 procent av fallen slogs fast att personen ifråga var 18 år eller äldre. I artikeln säger Nevine Mawati, enhetschef vid Migrationsverkets asylprövningsenhet i Malmö, om situationen i Sverige att: ”Definitivt är en stor del över 18 år”.

En annan åldersundersökning från Danmark visar att av 282 ensamkommande asylsökande ungdomar, som sade att de är under 18 år, ljög 72 procent om sin ålder. De var över 18 år.

I en artikel från Sveriges Radios hemsida den 7 mars 2010 (rubrik:

”Ensamkommande barn kan vara vuxna”) säger ungdomscoachen Sara Darabi: ”Jag måste vara uppriktig och säga att det är ett stort antal personer, klienter jag möter, som varit över 18 år. Det kan skilja på tio år”. Längre ner i artikeln säger Rickard Appelgren på Migrationsverket om ålderskontroll att: ”Det är en okulär kontroll, egentligen, vi träffar barnet under några timmar och i vanliga fall går vi ofta på den ålder som barnet uppger”. Ragunda kommun vill ha ålderstester av ensamkommande därför att de har sett asylsökande som säger att de är barn men som i själva verket är vuxna. Håkan Littzell, kommunchef i Ragunda kommun säger följande om detta i en artikel från Länstidningen i Östersund, den 29 oktober (se nedanstående sista länk): ”Det är ett problem”. Asylinvandringen av ensamkommande ungdomar är bluff och bedrägeri.

Här följer två länkar från det tidigare asylombudet Merit Wagers blogg med många artiklar om unga asylsökande. Jag har skrivit orden ”ensamkommande” och ”minderåriga” i sökrutan. Kanske får du andra tankar om vad detta handlar om efter att ha läst åtminstone några av artiklarna.

https://meritwager.wordpress.com/?s=ensamkommande+&submit=Sök

https://meritwager.wordpress.com/?s=Minder%C3%A5riga+&submit=S%C3%B6k

Här följer källor och ytterligare länkar i detta ämne.

http://www.svd.se/en-god-invandringspolitik

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2016/2016-01-21-Darfor-har-sa-manga-ensamkommande-afghanska-barn-sokt-asyl-i-Sverige.html

http://www.svd.se/varna-asylratten

http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/10542201

https://meritwager.wordpress.com/2016/02/20/danmark-2014-och-2015-placerades-151-minderariga-asylsokande-pa-atta-av-regionernas-trygga-institutioner-for-barn-under-18-ar-senare-uppskattades-69-av-dem-vara-over-18-ar/

http://www.svd.se/hur-manga-ensamkommande-barn-ar-vuxna

Paul Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s