Nyanländ mamma får 23 645 kr i månaden i bidrag

Lite då och då kan man läsa på olika bloggar och hemsidor om vad nyanlända invandrare kan få i ersättning från försäkringskassan (hela världens socialbyrå) varje månad.

De summor som de enligt bloggarna kan komma upp i har minst sagt varit hissnande och då är det svårt att tro på vad som skrivs.

Därför bestämde jag mig för att ringa upp försäkringskassan (hela världens socialbyrå) och ta reda på vad som gäller här och nu idag.

Jag bad om två exempel. Det första exemplet handlar om en ensam nyanländ person och det andra exemplet om en ensamstående trebarnsmamma (med ett barn under 11 och två över 11) .

Ska tilläggas att alla bidrag som ni får kännedom om nu (om ni inte kände till dem innan) och som våra landsförrädare till politiker (ivrigt påhejade av kyrkor och andra godhetsinrättningar) gladeligen skänker bort till kreti och pleti från hela världen, är skattebefriade.

Det jag fick veta var att en ensam nyanländ person som ställer upp på att delta i aktiviteter som arbetsförmedlingen anordnar vilket kan vara allt ifrån att läsa svenska för invandrare (SFI) till Sverigeintroduktion (utbildning i hur man tvättar i en tvättstuga, hur man bär sig åt för att slänga sopor och mycket annat som kan vara nyttigt att veta), alternativt vuxendagisaktiviteter á la Fas 3 (allmänt kallad FASAN) får 308 kronor om dagen (20 – 22 dagar i månaden) i etableringsersättning.

Den nyanlända som är ensamstående kan få två skattefria bidrag:

1) Etableringsersättning:

Om vi räknar på 22 dagar i månaden så blir det 6 776 kronor.

2) Bostadsersättning:

Om personen har en bostad med en hyra på cirka 5 700 kronor så får den 3 900 i bostadsersättning (kallas bostadsersättning och inte bostadstillägg eller bostadsbidrag). Jag fick veta att de flesta får 3 900 kronor i bostadsersättning (om inte hyran är under 1 800 kronor per månad) och det är vad man max kan få som ensamstående.

En ensamstående ”nyanländ” får alltså sammanlagt 10 676 kronor i månaden skattefritt vilket är mer än de lägsta pensionerna och bra mycket mer än vad många sjukskrivna får (människor som arbetat och har arbetat hela sitt liv i Sverige men som har blivit sjuka) och bra mycket mer än vad svenska socialbidragstagare får per månad.

En ensamstående trebarnsmamma (med som nämnts ett barn under 11 och två över 11) får

1) Etableringsersättning för sig själv:

6 776 kronor (22 dagar i månaden 308 kronor per dag)

2) Etableringstillägg för barnen:

För barnet under 11 får hon 800 kronor per månad

För barn nummer 1 över 11 år får hon 1 500 kronor i månaden

För barn nummer 2 över 11 år får hon 1 500 kronor.

Det blir sammanlagt 3 800 i etableringstillägg.

För sig själv och barnen får hon alltså 6 776 + 3 800 kronor vilket blir 10 576 kronor.

3) Bostadsbidrag:

Den ensamstående mamman kan också få bostadsbidrag och om hon har en lägenhet som kostar 7 500 kronor i månaden (kvinnan på försäkringskassan tog detta exempel) så får hon även 5 200 i bostadsbidrag. Har hon en hyra som överstiger 7 500 får hon förstås mer (det finns ingen direkt gräns för hur hög hyran får vara i detta fall).

Förutom etableringstillägg för barnen så får hon vanligt barnbidrag. Fattas bara annat!!!

4) Barnbidraget är på 1 050 kronor per barn och månad.

1 050 per barn är lika med 3 150 kronor per månad men då hon har tre barn får hon flerbarnstillägg för barn nummer tre(som jag inte fick riktigt grepp om hur stor den summan var). Som minst får hon i alla fall 3 150 kronor per barn och månad.

5) Underhållsstöd.

Ensamstående mammor har också rätt till underhållstöd för varje barn. Underhållsstödet är på 1 573 kronor per barn och månad vilket för tre barn blir 4 719 kronor i månaden från samhället i de fall när det inte finns någon pappa som kan betala. Huruvida den ensamstående mamman är ensamstående eller ej är något som FK knappast kan kolla upp. Det räcker att den ensamstående mamman står skriven som ensamstående på adressen för att kallas ensamstående.

Summan av kardemumman blir alltså att en nyanländ ensamstående ”fattig och utblottad” mamma (eller varför inte pappa?) får 23 645 varje månad från FK (hela världens socialbyrå) skattefritt och då är inte flerbarnstillägget för det tredje barnet inräknat.

Och nu kommer det mest osmakligaste av allt som den trevliga kvinnan på FK valde att berätta trots att hon inte hade behövt det då det inte var något jag frågade efter.

Håll i er nu! Om den utblottade och fattiga mamman skulle få tag i ett arbete, ett vitt arbete, (har någon som kan passa barnen när hon har läst färdigt SFI för dagen, varit på vuxendagis i arbetsförmedlingens regi eller lärt sig slänga sopor) så får hon lov att arbeta VITT under sex månader per år utan att alla dessa bidrag påverkas ett endaste dugg.

Hon har med andra ord rätt att (förutom att inkassera bidrag på sammanlagt 23 645 kronor varje månad) dryga ut kassan ytterligare genom ett lönearbete under sex månader per år.

Vad kan man säga annat än att det är förståeligt att alla vill till just Sverige?


Uppgifterna och hela texten kommer från bloggen Experimentlandet (Laglöshetens hemlighet).

2 kommentarer på “Nyanländ mamma får 23 645 kr i månaden i bidrag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s